Загальна характеристика професії
Обов’язки адміністратора залежать від сфери його діяльності. З метою орієнтування в структурі управління в обов’язки робітників та режим їх роботи, адміністратору необхідні навички організації труда та управління. В будь-якій компанії існують свої правила і методи обслуговування відвідувачів, тому адміністратор повинен знати види послуг, які надаються, вміти оформлювати згідно з вимогами вітрини та приміщення.
На посаду адміністратора ресторану призначається особа, що має вищу та середньотехнічну освіту (стаж роботи на даній посаді).
Адміністратор ресторану повинен вміти:
зустрічати клієнтів ресторану;
забезпечує роботу з ефективного і культурного обслуговування відвідувачів;
перевіряти готовність персоналу до роботи, загальний вигляд та охайність;
вживає заходів щодо запобігання і ліквідації конфліктних ситуацій та розглядає претензії, пов’язані з незадовільним обслуговуванням відвідувачів;
надавати практичну допомогу та необхідні рекомендації офіціантам під час обслуговування клієнтів;
здійснювати контроль над роботою оркестру;
постійно проводити заняття зі своїми підлеглими по підвищенню кваліфікації обслуговування клієнтів.
Адміністратор готелю повинен вміти:
обслуговувати клієнтів готелю;
здійснювати контроль за своєчасною підготовкою номерів до прийому тих, хто прибуває у готель, дотриманням чистоти у готелі, збереженням майна і устаткування;
вести документацію і рахунки;
вирішувати конфлікти, які виникають при обслуговуванні проживаючих;
знати основи економіки, готельної справи;
знати основи бухгалтерського обліку і ділового спілкування.
Адміністратор торгового залу повинен знати:
постанови, розпорядження, накази, інші керівні та нормативні документи, що стосуються роботи підприємства, установи, організації;
структуру управління, права і обов’язки працівників і розпорядок роботи;
правила і методи організації обслуговування відвідувачів;
види послуг, що надаються;
основи економіки, організації праці і управління;
основи маркетингу і організації реклами;
планування і порядок оформлення полиць і вітрин;
основи естетики і соціальної психології;
законодавство про працю;
правила внутрішнього трудового розпорядку, правила і норми охорони праці.